06 52639311 info@janergy.nl

Afscheid van je DIER-bare

We krijgen er allemaal mee te maken, afscheid nemen van je dierbaren. Bij dierbaren zullen de meeste aan mensen denken maar in het woord zit het eigenlijk al…. DIER bare. En daarbij horen ook onze trouwe dierenvrienden. Op 5 augustus jl. heb ik afscheid moeten nemen van onze lieve vriendin een Grote Zwitser Caithlyn van Bonnebelle. Haar longen waren in bezit genomen door tumoren en daar was niets meer aan te doen. In nog geen twee dagen tijd nam de benauwdheid zo snel toe dat er maar een uitweg was. Op weg naar de dierenarts is ze overleden in de auto. Gelukkig heeft ze het laatste deel niet mee hoeven maken. Maar wat doet het zeer om je dier te zien lijden. Haar blik toen ze nog thuis was zal ik nooit vergeten. Happend naar adem en mij aankijken alsof ze wilde zeggen “vrouwtje ik kan niet meer.” Ik weet het, dit zijn mijn aardse woorden en gedachten die ik er aan geef maar door de energetische overdracht die je hebt met een dier voel ik dit wel zo aan. Je voelt je machteloos en het doet je pijn om je dier zo te zien. En dan is het gebeurd, je hond overlijd. De machteloosheid maakt plaats voor andere emoties zoals opluchting, verdriet, gemis, schuldgevoel, spijt en boosheid. Allemaal menselijke emoties die er ook mogen zijn.

Dieren met een missie

Ik geloof erin dat dieren niet voor niets bij je zijn en dat dieren je gids, een spiegel of je leraar kunnen zijn. Mits je het wilt zien. Elke relatie met een dier heeft zijn unike code die het zo bijzonder maakt. De een ziet een hond als zijn kind en de ander vind het een handig instrument om bv het erf te bewaken. Helaas komt het nog te vaak voor dat dieren worden gezien als een gebruiksvoorwerp. Regelmatig zien we hier berichten van voorbij komen. Ik ben opgegroeid met dieren en zij spelen een grote rol in mijn leven. Veel dieren heb ik voorbij zien komen en afscheid van moeten nemen maar ik kan je zeggen het went nooit en het doet altijd pijn.

 

Energetisch loslaten

 

Iedereen die met verlies van een dier of mens te maken heeft gehad zal beamen dat het pijn doet. Elke vorm van verlies bv een cariere, relatie, financiele zekerheid of een ziekte waarbij het lichaam je in de steek laat brengt feitelijk een rouwproces op gang. Op energetisch niveau zijn we doormiddel van onzichtbare koorden verbonden met dieren en mensen. Op het moment dat we een dierbare verliezen voelen we ook de energetische loskoppeling. Het energetisch los koppelen van elkaar vind ook bij een scheiding of als je, je puber kind moet los gaan laten. Hoe sterker de energetische verbondenheid hoe lastiger maar ook pijnlijker het is om het dier of persoon los te laten.

Afscheid nemen is loslaten

In mijn opleiding heb ik stervensbegeleiding gehad waarin je leert hoe je iemand kan begeleiden in het stervensproces. Feitelijk kan je het ook verliesbegeleiding noemen omdat ieder mens verliezen mee maakt in zijn of haar leven Het verlies van een baan, relatie of een onvervulde kinderwens. Sterven is heel natuurlijk, net zo natuurlijk als geboren worden. Toch hebben we er een angst voor terwijl het voortdurend om ons heen is, kijk maar naar de natuur nu de herfst eraan komt. Wij mensen sterven ook steeds een beetje als alle lichaamscellen afsterven en weer worden vernieuwd. Ons hele leven bestaat eigenlijk uit afscheid nemen. Los laten wat vertrouwd is.

Doet sterven pijn?

Ik kan hier nog heel veel over schrijven maar ik wil afsluiten met het volgende verhaaltje.

Oma doet sterven pijn, vraagt een klein jongetje aan zijn oma die werkt met stervende mensen. Om zijn vraag te beantwoorden zei ze: Ga eens zitten in die rieten stoel en klem je zo stevig mogelijk vast aan de leuning en sla je benen om de poten van de stoel. Vervolgens pakte ze hem beet en zag kans hem uit de stoel te rukken. Au, dat doet pijn, riep het jongetje uit. Ga nu nog eens in die stoel zitten, maar houd je nergens aan vast. Oma tilde hem op. Zacht en pijnloos en nam hem in haar koesterende armen. Zo is het ook met sterven. (ASPI,2013)

Boektip: 

De cirkel van het leven van Elisabeth Kubler –Ross Zij heeft haar hele leven gewerkt met stervenden. Met haar boeken doorbrak ze het taboe dat op dood en sterven ligt. Een prachtig boek om te lezen.