06 52639311 info@janergy.nl

Heb jij het gevoel dat je hoofd overuren maakt en dat er niets meer bij kan? Blijf je te lang piekeren over zaken waar je niets aan kan veranderen en verstoort het je slaap? Zou je wel wat rust en overzicht in je hoofd kunnen gebruiken?

Dan is de onderstaande workshop wel wat voor jou: Rust en Ruimte in je hoofd

 

 

1 gedachte per seconde!

Heel de dag door, gaan er allerlei gedachtes door je heen. Weetje hoeveel gedachtes we op één dag hebben? tussen de veertig- tot zestig duizend gedachten. Dat gaat razendsnel, je kan het vergelijken met een computer die razendsnel gegevens verwerkt. Als we ervan uitgaan dat we acht uur slapen dan zijn het drieduizend gedachtes per wakker uur en ruim vijftig gedachtes per minuut. Je zou er moe van worden. Als er teveel bestanden worden opgeslagen op de computer raakt de harde schijf vol, bij ons gaat het net zo. Als we teveel moeten en willen onthouden raakt ook onze harde schijf vol en wordt het steeds lastiger om nog nieuwe informatie op te nemen dan wel op te slaan.

 

Wat is een gedachte?

Als ik vraag wat is een gedachte, dan krijg ik meestal de volgende antwoorden, gedachtes gaan over de dingen die ik allemaal nog moet doen, wat ik moet onthouden. Gedachtes gaan over wat ik zie, voel, hoor en ervaar. Dat klopt allemaal. Gedachtes zijn ongrijpbaar, niet te sturen, onwillekeurig en toch zijn we er heel de dag ermee bezig. Als je gedachtes definieert dan zijn het elektrische pulsen die door je hoofd gaan. We denken aan belangrijke en onbelangrijke dingen, we worden beïnvloed door allerlei digitale kanalen zoals tv, telefoon enz. Als je iets op internet zoekt wordt je heel vaak afgeleid naar andere dingen die je waarneemt.

 Volle Bibliotheek

Je kunt je hersenen ook wel vergelijken met een enorme bibliotheek, want iedere seconde van je leven wordt opgeslagen in die bibliotheek. Van iedere gebeurtenis bepaal jezelf hoe je het boekje wegzet en wat voor kaft je er omheen doet. Sommigen zetten de rotboeken op de eerste plank, andere hebben daar leuke boeken staan. Het kan ook een enorme rommel worden waardoor je bijna niet binnen kan komen vanwege de grote stapel stoffige boeken. Zie je het al voor je in je hoofd? Het opslaan van al die informatie kost ongelofelijk veel energie, zeker als het niet geordend is en de informatie zijn eigen leven gaat leiden. Herken je het onderstaande:

 • Je hoofd voelt overvol aan
 • Je kunt je moeilijker concentreren
 • Veel repeterende gedachtes (piekeren)
 • Slecht slapen door pieker gedachtes
 • Je neemt geen nieuwe informatie meer op
 • Je raakt oververmoeid

Orde in de chaos

Om orde te scheppen wat er allemaal in je hoofd afspeelt moet je er eerst bewust van worden welke gedachtes je hebt. Sommige gedachtes die verlaten weer snel je brein maar er zijn ook hardnekkige gedachtes die niet weg willen gaan. Dit zijn vaak gedachtes die je over jezelf gaan. Wie ben je en hoe denk je over jezelf. Gedachtes kunnen ook gaan over wat je wilt bereiken in je leven of bepaalde doelen die je jezelf stelt. Dit zijn belangrijke gedachtes maar worden vaak onderbroken door onbelangrijke gedachtes. Je kunt je niet meer focussen op wat echt belangrijk is voor je. Hierdoor heb je het gevoel stil te staan.

Structuur aanbrengen

Je hersenen zijn het meest complexe orgaan van je lichaam en de wetenschap heeft nog niet alle kennis over de hersenen ontdekt. Alleen jij weet wat er in je hoofd omgaat. Wat ga je doen en ervaren in deze workshop:

 

 • Wat is de functie van de verschillende afdelingen in je hoofd.
 • Hoe werkt het korte en lange termijn geheugen
 • Hoe worden herinneringen gemaakt
 • Hoe maken we nieuwe paden en verbindingen aan
 • Je gaat je eigen computer met de software in kaart brengen.
 • Wat leeft daar, wat mag eruit, wat mag erin blijven en op wat voor manier
 • Je gaat structuur aanbrengen waardoor je weer overzicht krijgt in je gedachtes
 • Je gaat meer rust en ruimte in je hoofd creëren zodat je alleen energie verspilt aan dingen waar je iets aan kan doen.

Praktische informatie:

DE WORKSHOP IS VERVALLEN WEGENS COVID-19
Kosten: 32,50, inclusief koffie/thee/wat lekkers
Opgeven: via het onderstaande formulier

Wil je erbij zijn geef je dan op via het onderstaande contactformulier

8 + 14 =

Het is niet wat je hebt, of wie je bent, of waar je bent, of wat je doet, wat je gelukkig of ongelukkig maakt. Het is waar je aan denkt.